Jäsenhuone|TyöhuoneLÄNNEN KIEKKO

LäKi-99:n Aleksi Heikkilä kävi hakemassa jääkiekkopronssia Belgiasta

14.5.2012

Isompien poikien MM-kisojen ohella muuallakin jääkiekkorintamalla tapahtuu... Äkkiseltään voisi kuvitella, että Atlantin rannalla Benelux-maissa ei tiedetä mitään jääkiekosta tai ainakaan että siellä sitä osattaisiin pelata. Luulo ei ole tiedon väärti, sen sai pari suomalaista junnujoukkuetta todeta kansainvälisessä Chief´s Cup turnauksessa Belgian Leuvenissa 5.-6.5.2012. U14 (-98) AA-turnaukseen osallistui yhteensä kahdeksan joukkuetta: kaksi Suomesta, yksi Saksasta, kolme Hollannista ja kaksi isäntämaasta Belgiasta. Suomea edustivat TuTo -98 Turusta ja koko Suomen alueelta koottu Finnish Trombi -98. Trombin kokoonpanossa oli pelaajia ainakin Pietarsaaresta, Vaasasta, Tampereelta, Mikkelistä, Helsingistä ja Säkylästä Lännen Kiekon Aleksi Heikkilä (LÄKI D99).

 
Trombin ja TuTo:n joukkueet olivat ikäluokkansa mukaisia, mutta silmämääräisesti arvioiden parissa muussa joukkueessa taisi olla pelaajia myös ikäluokasta -96, ellei peräti -95! Turnauksen isoimman ja pienimmän pelaajan välinen kokoero oli nimittäin lähellä 50 cm ja 40 kg… Vauhti oli peleissä sen mukaista ja totuuden nimissä on todettava että pelit olivat pääsääntöisesti erittäin hyviä, jänniä ja todellista taituruuttakin jäällä nähtiin vaikka tasoerojakin oli. En ole jääkiekkoasiantuntija, mutta junnukiekkoa jo vuosia seuranneena voin väittää, että millä tahansa AA-tason ja jopa osalla AAA-tason joukkueista tässä ikäluokassa (-98, -99) ainakin Länsirannikon alueella olisi ollut kova työ selviytyä mitalipeleihin asti.
 
Trombin pojat tapasivat toisensa ensimmäisen kerran Helsinki-Vantaalla aamuyöllä perjantaina 4.5. ja lento Amsterdamiin lähti 06:35. Sieltä jatkettiin bussilla Brysseliin ja edelleen Leuveniin. Reissun viimeinen päivä 7.5. vietettiin ”kisaturistina” Amsterdamissa ja paluulento oli takaisin Helsingissä puolilta öin maanantaina. Lauantaina 5.5. aamulla alkoivat pelit ja parin minuutin lämmittelyn jälkeen ensimmäinen vastustaja oli TuTo, joka kaatui 1-0. Alkusarjassa oli kaikkiaan seitsemän 20-minuuttista peliä, joiden perusteella Trombi ja TuTo selviytyivät pronssiotteluun. Loppuottelussa pelasivat isäntäkaupungin Leuven Black ja saksalainen Die Rote Teufels Bad Neuheim. Melkoisia penteleitä olivatkin, veivät nimittäin koko turnauksen voiton vahvalla ja paikoin kovallakin pelillään.
 
Pronssiottelu olikin melkoinen trilleri! Trombi siirtyi n. 5 minuutin pelin jälkeen 1-0 johtoon ja piti sen viimeisille parille minuutille ennen pelin loppumista. Dramatiikkaa lisäsi yksi TuTo:n hylätty maali, koska tilanteesta tuomittiin maalin sijasta TuTo:lle 2 minuutin rangaistus. Toisesta maalistakin käytiin vähän turpakäräjiä, osuiko laukaus ylärimaan vaiko maalin takarautaan. Tuomarin mielestä; Ei maalia. Tasapelistä mentiin rangaistuslaukauksiin, johon kumpikin joukkue nimesi kolme pelaajaa. Trombin ensimmäinen pelaaja niputti TuTo:n maalivahdin täysin ”kahville” ja laukoi taitavasti ensimmäisen - ja ainoaksi jääneen - maalin. Ässissä pelaava maalivahti hoiti Trombin veräjällä homman kerrassaan loistavilla torjunnoilla kotiin. Maalivahtivalmennus mitä ilmeisimmin toimii Porissa, sillä kaveri esitti loistavia otteita myös muissa peleissä ja piti joukkueen mahdollisuuksia yllä koko turnauksen ajan sen verran kuin maalivahti niitä pystyy pitämään.  
 
Maalivahdin lisäksi kenttäpelaajissakin oli todellisia taitureita ja sisukkaita taistelijoita sen verran että pronssimitalit olivat täysin ansaittuja. Kotikylämme kasvatti saalisti siistillä peruspelillään tehot 1+1 ilman rangaistuksia, joten pakkina voi olla näyttöihinsä täysin tyytyväinen. Kokemus oli kaiken kaikkiaan jokaiselle junnulle varmasti mieleenpainuva. Vaikkei ihan maajoukkueesta ollutkaan kyse, niin hienolta se tuntui kun kotijoukkueen viirin sijasta katsomossa heiluikin välillä Suomen lippu. Oli hienoa nähdä kuinka yhteinen harrastus yhdistää ja sitoo poikia joukkueeksi yhdessä hetkessä. Perjantaipäivä oli vielä totuttelua, mutta lauantain pelien jälkeen porukka oli kuin olisivat vuosikausia yhdessä pelanneet. Pohjanmaan poikien äidinkieli aiheutti pientä kielimuuria, mutta jäällä Trombi viiletti ja pyöri täysin yhtenäisenä ryhmänä. Jääkiekko on siis jääkiekkoa, molemmilla kotimaisilla!
 
 
 
Mika Heikkilä