Jäsenhuone|TyöhuoneLÄNNEN KIEKKO

Puolivuotispesti seuratyöntekijänä lopuillaan

22.12.2010

Liikuntakerhojen suunnittelu, koordinointi, markkinointi ja ohjaus olivat seuratyöntekijän keskeisiä tehtäviä. Kuvassa treenataan ampumajuoksua Huovinrinteellä.

Tieni Säkylän Urheilijoiden seuratyöntekijäksi kävi vähän puolivahingossa. Viime kesänä olin lupautunut ohjaamaan lasten ja nuorten yleisurheiluharjoituksia – vapaaehtoisena. Taskussani olivat tuoreet fysioterapeutin paperit, mutta töitä ei ollut vielä tiedossa. Muutamien kentällä vietettyjen harjoitusten ja sarjakilpailujen jälkeen tuli ilmi, että seura oli etsimässä itselleen työntekijää – ja minä itselleni töitä. Alkukesästä alkoi uusi valtakunnallinen Sportti Työllistää -hanke, jossa Opetusministeriö jakoi urheiluseuroille tukea työttömyysuhan alla olevan nuoren palkkaamiseksi urheiluseuratoimintaan. Työtarjousta ei tarvinnut kauaa miettiä, sillä hankkeen tukeman rahoituksen hakuaika oli juuri menossa umpeen, joten kaikki kävi kovin äkkiä.

Ensimmäiset pari viikkoa menivät lähinnä ihmetellessä, opetellessa sekä tutustuessa seuran toimintatapoihin ja uusiin ihmisiin. Työtehtäväni jatkuivat siitä mihin olivat kentällä jääneet; pidin kerran viikossa harjoituksia pienimmille ja vähän suuremmillekin urheilijalupauksille sekä sen lisäksi vastasin sarjakilpailujen järjestelyistä ja tulospalvelusta. Kouluvuoden käynnistyessä tein yhteistyötä myös koulujen kanssa. Sain olla mukana koulujen liikuntatunneilla avustamassa opettajia, mikä toimi osaltansa myös keinona markkinoida seuran toimintaa.
Syksyn saapuessa liikuntakerhotoiminta jatkui sisätiloissa. Sain toimia neljän eri liikuntakerhon vastuuohjaajana. Tiistaisin ohjasin Karhusuolla liikunnallista iltapäiväkerhoa, joka toimi yhteistyössä koulun vanhempaintoimikunnan kanssa. Keskiviikkoisin pyörivät seuramme järjestämät Sporttis-kerhot, 5-6-vuotiaiden Mini-Sporttis ja 7-9-vuotiaille tarkoitettu Sporttis. Sporttikset toimivat Löydä Liikunta –kerhojen periaatteella eli liikutaan eri ympäristöissä, salissa, pihalla sekä luonnossa ja kokeillaan eri lajeja. Kerhoissa lapset saivatkin kokea mukavia hetkiä ja onnistumisen elämyksiä uusien lajien, kuten sulkapallon, lentopallon, yleisurheilun ja ampumajuoksun parissa. Perjantaisin nuorten oma treeniryhmä Treenis kokoontui Säkylähallilla liikkuen monipuolisesti pelailemalla erilaisia pelejä, kohottaen kuntoa ja opetellen lajitaitoja. Itselläni oli ilo ohjata mukavaa, pientä ryhmää, jossa vallitsi hyvä yhteishenki.
Syyskuun alussa Säkylän Urheilijat järjesti Huovinrinteen hiihtokeskuksessa rulla-ampumahiihdon SM-kilpailut, joiden järjestelyissä olin mukana sponsoreiden hankinnasta kisakeskuksen rakentamiseen. Vaikka tarkoitukseni olikin olla ns. kenttätyöntekijä, niin kaikennäköiset toimistohommat tulivat myös tutuiksi. Seuratyöhön kuuluu väistämättä suureksi osaksi paperien pyörittelyä ja paljon sellaista taustatyötä mitä ei välttämättä tule heti ajatelleeksi. Tietokoneen kanssa tulimme luottoystäviksi tämän puolen vuoden aikana, sillä työnkuvaani kuului myös seuran nettisivujen ylläpito. Sain osani myös varainkeruusta; lumilyhty-arpamyynti ja seuratuotteiden suunnittelu sekä organisointi olivat osa työtäni. Varainkeruuseen liittyen mieleeni jäivät myös Yyterin Beach Futiksen – siivoustalkoot, joissa olimme hyvällä hengellä mukana. Lentopallojoukkueen upea nousu 1-sarjaan poiki lisäksi paljon taustatöitä. Oli hienoa päästä seuraamaan ykkössarjajoukkueen kotiotteluita ja olla mukana niiden järjestelyissä.

Nyt viimeisten työpäivien kynnyksellä, joulun jo kolkutellessa ovea, voin sanoa olevani erittäin tyytyväinen työskenneltyäni tämän pienen rupeaman Säkylän Urheilijoiden leivissä. Tässä työssä pystyy mielestäni hyvin soveltamaan ammattitaitoaan ja käyttämään hyödyksi aikaisempaa urheilutaustaa. Tunnenkin saavani hyvät eväät jatkoa ajatellen. Seuratyön myötä sain jotain erilaista ja arvokasta kokemusta, josta ei voi olla muuta kuin hyötyä tulevaisuudessa. Ja uskon, että tulen olemaan jatkossa ainakin jollain tapaa mukana seuran toiminnassa.

Yhteistyöstä kiittäen, iloista joulua ja sporttista uutta vuotta toivottaen - Elina Pitkänen